Ålandstidningens nyheter

Unikt fynd avslöjar okända detaljer om Lövökongressen

Lagom till helgens uppmärksammande av Lövökongressen 300 år presenterar Ålands landskapsarkiv ett unikt fynd. Det handlar om en samtida karta som avslöjar tidigare okända detaljer om Lövökongressen.
– Jakten på kartan pågick i flera år och krävde diskussioner på ambassadnivå, säger landskapsarkivarie Åke Söderlund.

JUST NU: Sam Palén petas från ÅF-lista

Sam ”Knatte” Palén petas som lagtingskandidat av Ålands framtid.
Det meddelar partiet i ett pressmeddelande. Anledningen är de antifeministiska åsikter Palén givit uttryck för i sociala medier och på sin blogg.

Bjöd ut rivning av omstritt hus på facebook

Under ungefär en timme i går kväll kunde man ge bud på byggnaderna på Kaptensgatan 13 och 15 på en försäljningssida på sociala medier. Annonserna togs dock bort på grund av sidans interna regler.

Hittade stöldgods från Övernäs skola

Under helgen utsattes Övernäs skola för skadegörelse och grov stöld.
Nu har polisen identifierat gärningsmannen, gripit denne och dessutom hittat stöldgodset, bland annat flera surfplattor. De flesta av dem var förstörda.

”Kommunerna sätter bara sig själva i knipa”

Endast två av 15 berörda kommuner har utsett representanter till styrgrupper i kommunreformfrågan. Flera kommuner bordlägger ärendet i väntan på en ny regering.
– Kommunerna har en lag att förhålla sig till och ställer bara till besvär för sig själva, säger kansliminister Nina Fellman (S).

ÅF-kandidat gör grovt inlägg om feminism

Hur frispråkig kan en politiker vara och fortfarande ha partiet bakom sig? Den frågan ställer sig Ålands framtid nu då en lagtingskandidat gjort kontroversiella uttalanden på sin blogg.

Kostnader vid ÅHS tynger Föglöbudget

Det krävs inbesparingar på det sociala området på Föglö. Kostnadssidan tyngs bland annat av kostnader vid ÅHS för vård av klienter som kommunen i nuläget inte har möjlighet att möjlighet att ta hem.

Ålänning misstänks för grov penningtvätt

En bedrägerihärva avhandlas för tillfället i Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo. En av de åtalade är en åländsk man som misstänks för grov penningtvätt.
När huvudförhandlingen inleddes i fredags dök den åländska mannen inte upp. Han befinner sig i ett annat land.
Han har nu häktats i sin frånvaro. Åklagaren vill få honom utlämnad från landet han befinner sig i.

Ingen politik i landskapets bolagsstyrelser

Regeringen försöker hantera landskapsägda bolag på liknande sätt som det privata näringslivet fungerar. Detta gäller framför allt tillsättandet av bolagsstyrelser.
– Det är uttryckligen kompetens som avgör. Sedan kan det ibland vara en person som har en politisk tillhörighet samtidigt, säger finansminister Mats Perämaa.

Aviserar högljudd drönare över staden

En stor och högljudd drönare kommer från och med klockan fem på torsdagsmorgonen att filma delar av staden och Järsö–Nåtö-området.

Ingen förhöjd strålningsnivå på Åland

Förra veckan skedde en olycka i samband med ett vapentest i norra Ryssland. Det misslyckade vapentestet ledde till förhöjda strålningsnivåer i närliggande område, men på Åland finns det ingen anledning till oro, säger Karl Nordlund, tf räddningschef.

Rekordmånga deltagare på fotbollsskola

Det är tredje året som Jomala idrottsklubb arrangerar fotbollsskola på Vikingavallen. Målet är att barnen ska inspireras och utvecklas tack vare duktiga tränare. I år deltog 120 barn och träningen anpassas efter deras ålder.

Ålcom: Därför fungerade inte 112

En automatisk återflyttning från backup-miljön till den trasiga systemmiljön var orsaken till att det fasta telefonnätet slogs ut i mitten av förra veckan.
– Vi tittar på hur man säkerställer att det inte händer igen, säger Ålcoms vd Tom Bengtsson. 

Självstyrelsen i fokus under presidentbesök

Finlands president besökte i går Pommern och Stallhagen, och förde samtal med åländska politiker.
– Mycket har gjorts och nu fortsätter arbetet, säger han om förhandlingarna kring ny självstyrelselag.

Bygglov för nya polishuset

Stadens byggnadsnämnd beslutade på tisdagskvällen om bygglov för det nya polishuset på Strandgatan i centrala Mariehamn.

Forskar om vården i skärgården

Motsvarar hälsovårdarnas kompetens och arbete i skärgården de utmaningar man ständigt ställs inför? Det forskar just nu Anna Lundberg vid Högskolan på Åland i. Under sommaren har hon kartlagt arbetet och intervjuat de åländska skärgårdshälsovårdarna och sjukskötarna.
– Det har inte gjorts någon liknande studie på Åland förut, säger hon.

Ingen plats för Jomala när skattefördelningen utreds

Landskapsregeringen har tillsatt en arbetsgrupp som ska utreda fördelningen av samfundsskatterna mellan kommunerna.
– Jag är ytterst förvånad över att man lämnar värdefull kompetens utanför, säger Jomala kommuns styrelseordförande Harry Jansson (C) om att kommunen inte fått en tidigare utlovad plats i gruppen.

Sidor