Ålandstidningens nyheter

Helikopterfirma utökar med skärgårdsflygningar

Helikopterföretaget Procopter kommer inte till Åland i sommar. Anledningen är att Rockoff ställer in.
– Det gör att den ekonomiska risken blir för stor, säger Georg Falkstedt på företaget.
I stället satsar företaget på att utöka nästa sommar med flygningar i skärgården.

Flera trafiköverträdelser på måndagen

Två obesiktade fordon påträffades vid trafikövervakning i Hammarland i måndags morse. Bägge fordon fick registerskyltarna avlägsnade medan förarna bötfälldes för trafikförseelse.

Pias trädgård lever i ständig förändring

På gården Karlslund håller Pia Norberg på att förverkliga sina trädgårdsdrömmar.
– Det är ett levande projekt. Det händer alltid något nytt, säger hon.

Ålandskoalitionen kan bilda regering i Belgien

Ålands flagga ger namnet på den koalition som just nu försöker bilda regering i Belgien. Ålandskoalitionen är en komplicerad överenskommelse över både politiska och språkliga gränser.

Kräver att giftig tjärasfalt förs bort

Efter provtagning konstaterar ÅMHM att det är giftig tjärasfalt som grävts ned hos företaget Fastighets Ab Farmen i Karrböle. ÅMHM ger företaget fram till den 20 augusti att frakta bort asfaltsmassorna.

Ekonomiska utmaningar för nya kommundirektören

Coronapandemin har dominerat arbetet för Christian Dreyer, nytillträdd kommundirektör i Jomala.
Han har fått dyka rätt ner i att hantera de ekonomiska konsekvenserna och inleda en budgetprocess.

Lib och S försöker skapa en åsiktskorridor på Åland

Måste vi på Åland anamma allt dumt från Sverige fem till tio år efter att Sverige misslyckats med sina vänsterprojekt? Sverige är som stat mycket intresserad av att verka som föredöme utomlands, men totalt ointresserad av att vara föredöme hemmavid.

Fri politisk debatt betyder inte rätten att kränka

Yttrandefriheten är grunden för en relevant politisk debatt i riksdag och lagting. Men det måste finnas en okränkbar gräns som stoppar hot och hetsande från talarstolen.
Det säger grundlagsutskottet i sitt ställningstagande mot åtalsfrihet för riksdagens debattörer.

Inga pengar i världen är värda människoliv

En fråga riktad till er som prompt vill ha öppna gränser just nu i stället för att vänta lite till. Är du beredd att offra en familjemedlem för pengar eller ännu värre för en och annan resa?

Kanske om bussen gick

Sitter i den ljumma morgonsolen som är på väg över hustaken. Det är nästan inga människor på stadens gator och nästan inget öppet ännu.

Destruktiv symbolpolitik

I dagens värld finns människor som sysslar med symbolpolitik, eftersom de inte har förmågan att göra verkliga, reella insatser för människorna och samhällena där de lever.

Låt våra blommande vägrenar blomma

Jag skulle vilja slå ett slag för de åländska vägrenarna. Vi vet alla att den biologiska mångfalden är viktig för vår överlevnad, inte minst för våra pollinerare: bin, humlor och fjärilar.

Kyckling och antibiotika

Jag har noterat, då jag vandrat mellan lunchställena i Mariehamn att de flesta verkar använda kyckling från Danmark. Det är problematiskt på många sätt: Längre transporter är en sak, men framförallt måste man fundera på skillnaderna i djurhållning.

Havsörnen och ådorna

När lösdrivande havsörnar dyker ner på ruvande ådor som ligger på boet känner man ilskan stiga. Havsörnen förstör ådornas häckning och minskar ejderstammen år för år. Särskilt sällsynta är ådorna, medan gudingen finns i relativt riklig mängd.

Vad är en skröna?

Jag brukar beteckna mina små kåserier i tidningen som ”skrönor”. Så vad är en ”skröna”? Jo, Wikipeda säger att det är en personligt hållen berättelse med passande överdrifter, vilka förstärker berättelsen.

Statligt övertagande hotar Skärgårdshavets helikoptertjänst

Skärgårdshavets helikoptertjänst kan från och med 2022 stå utan kontrakt. Frågan om huruvida ambulanshelikoptrarna ska fortsätta skötas av privata aktörer eller om regeringen ska skaffa egna helikoptrar diskuteras just nu i Finland.
– Vi väntar med spänning på att få höra om det blir någon upphandling igen, säger Kenneth Krogius, vd på Skärgårdshavets helikoptertjänst.

Krabba fastnade i fiskenät

På måndagsmorgonen hittade Åke Nylund en oväntad gäst i sitt fiskenät. En liten krabba hade nästlat sig fast och kom inte loss.
– Det har aldrig hänt mig tidigare. Jag har aldrig sett en sådan krabba i verkligheten, säger han.

Sidor