Ålandstidningens nyheter

LR nappar på samarbete med kaviarföretag

I tisdags anlände nästan 1.000 stycken störar till Åland från Norra Karelen. I ett års tid ska de förvaras på landskapsregeringens fiskevårdscentrum i Sund. Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) hoppas att samarbetet med företaget i framtiden leder till åländsk kaviarproduktion.
– Det skulle lyfta varumärket Åland.

Lyckat projekt får ådornas ungar att överleva

Ejdern hotas av en ökad havsörnsstam som gärna kalasar på nyfödda ådungar.

För att göra något åt situationen bestämde sig Ådans vänner för att vakta häckande ådor och deras ungar på Båtskär – dygnet runt.

– Lite knäpp måste man kanske vara men vi ser att det gör skillnad att vi är här, säger projektledaren Lucas Wideman.

Ålänningarna förtjänar ettsvar på vad LR vill göra

Är det ett bräckligt samarbete regeringspartierna emellan som gör att landskapsregeringen (LR) allt som oftast fegar ur när den borde berätta vad den faktiskt vill göra? Eller finns det ingen tanke bakom politiken? Man får hoppas att de fem partierna som utgör regeringsunderlaget tar sig en funderare under semestern.

Återkallar Måtars tillstånd som rättegångsbiträde

Rättegångsbiträdesnämnden drar tillbaka Marcus Måtars (Ob) tillstånd att verka som rättegångsbiträde. Orsaken är den ockerdom Marcus Måtar dömdes till 2019 för sin inblandning i det så kallade Wirranmålet.

ÅU:s CL-lottning framflyttad

Lottningen till den första rundan av damernas Champions League, där Åland United ingår, har senarelagts – från den 21 juni till den 2 juli.
​​​​​​​Detta på grund av att flera europeiska ligor är försenade och inte hinner avslutas så som planerat.

100 par barnsockor till nyfödda

Gunilla von Nandelstadh har stickat 100 par barnsockor som hon nu ska skänka till bb. Hon började sticka sockorna i februari av restgarner. I maj var sockorna klara.

Bomarsundssamling donerad till Ålands museum

Ålandsbanken donerar en del av sin konstsamling till Ålands Museum. Donationen består av över 250 illustrationer från tiden kring slaget vid Bomarsund.
– Jag kan inte beskriva hur fantastiskt det är, säger museichef Annika Dahlblom.

Sverige öppnar upp för inresande från Norden

Sverige häver sina inreserrestriktioner gentemot Finland, Norge och Danmark. Förändringen träder i kraft den 31 maj. Det meddelade Sveriges inrikesminister Mikael Damberg på en presskonferens just.

Polisen söker vittnen till trafikolycka

Vid lunchtid i torsdags, mellan klockan 11.40 och 12.00, inträffade en trafikolycka på Maxinges parkering. Nu söker polisen vittnen till händelsen.

Fiona och Elis kollade in vad biodling är

Världsbidagen den 20 maj firades av Ålands biodlarförening genom att ordna ett barnevenemang vid bihuset vid Stallhagen. Där fick man se bikupor, göra bivaxljus och måla på runda stenar.

Församlingen satsar på musikläger för ungdomar

Det är många år sedan som det ordnades musikläger för ungdomar vid Lemböte lägergård. Men nu hoppas Mariehamns församling att man ska kunna ordna ett i sommar.
– Lägret hålls under tre dagar i juni, säger Lucas Gustavsson, vikarierande ungdomsarbetsledare.

Sidor