Ålandstidningens nyheter

Vrakfotot föreställer galeasen Naima

Christoffer Virtanens foto utanför Bergö, Vårdö, fångade med stor sannolikhet vraket efter galeasen Naima, slopad 1932. Det säger antikvarie Marcus Lindholm vid landskapsregeringens kulturbyrå.

Nu får Åva ett nytt färjfäste

Klagomålen har gett resultat. Nu börjar arbetet med ett nytt färjfäste i Åva, Brändö för trafiken till Jurmo.
– Det ska vara färdigt före jul, säger bro- och hamningenjör Anders Sundblom.

Bolag bakom Havsvidden tvistar om 200.000 euro

Havsvidden i Geta är en anläggning som i stor utsträckning ägs och drivs av svenska affärsmän och deras bolag.
Just nu pågår en rättegång där en tidigare delägare i Havsviddens driftsbolag stämmer Havsviddens fastighetsbolag.
På spel står 200.000 euro.

Talmansvalet kan bli en rysare

Åländsk Demokrati har meddelat att man inte stöder Moderaternas förslag med Gun-Mari Lindholm som nästa talman. I en rundringning som Ålandstidningen gjort tar Liberalerna och Socialdemokraterna öppet ställning medan övriga partier inte gått in för någon linje. Enligt uppgifter till Ålandstidningen kan dessutom flera ledamöter gå emot partilinjen.

Polisanmäler Fifax för pirbygge

Storby byalag polisanmäler Fifax för att ha byggt en för stor stenpir på samfällighetens vatten.
– Pirens totala yta överstiger långt det byalagets styrelse har gett tillåtelse för, säger byalagets ordförande Niklas Berlin.

Peter Wiklöf svarar på hårda kritiken från svenska medier

Dagens industris uppgift att pensionssparare har drabbats av högre avgifter sedan Ålandsbanken tog över Allras premiepensionsfonder i somras är helt felaktig.
Och någon panik över fredagens häktning av tidigare Allra-vd:n och ÅAB-kunden Alexander Ernstberger, som Expressen rapporterar om, råder absolut inte inom Ålandsbanken. Det säger vd Peter Wiklöf.

Ovanligt mörk tisdagsmorgon

Ovanligt många mörka åskmoln så här sent på säsongen i kombination med rester av orkanen Ofelia. Det är förklaringen till mörkret efter solens uppgång i dag.

Eckerö och Fifax i möte om död skog

Någon gång under november hoppas Eckerö kommun få till ett möte med den landbaserade fiskodlingen Fifax.
– Huvudfokuset kommer att vara på reningsverket och vilka åtgärder man vidtagit med anledning av skogsförstörelsen, säger kommundirektören Arsim Zekaj.

Högsta domstolen friar Budd

Högsta domstolen förkastar åtalen mot tidigare landskapsåklagare Jens-Erik Budd som stått åtalad för tagande av muta.
Men domstolens ledamöter var oeniga.

Frihetsberövades i flera timmar

Mannen ska ha våldfört sig på sin fru och hotat henne till livet vid flera tillfällen under flera år. Vid ett tillfälle ska kvinnan ha varit frihetsberövad och hållits instängd mot sin vilja. Mannen som nu står åtalad för bland annat misshandel och grovt frihetsberövande nekar till brott.

Samma aktörer träter i  stadens två vägprojekt

Ombyggnaden av Storagatan 2016 kantades av klagomål, rättelseyrkanden och besvär. Nu upprepas historien när Ålandsvägen byggs om. I båda fallen är det samma två entreprenörer som träter.

Våld i nära relationer ett folkhälsoproblem

Alla bär ett ansvar för att öka kunskapen om våld i nära relationer.
Det säger Emma Björkman Molin som arbetar som kurator på Alla kvinnors hus i Stockholm.

Brändö folkomröstar om kommunindelningen

Brändö kommunfullmäktige beslutade i förrgår att kommunen ska folkomrösta om kommunindelningen. Folkomröstningen hålls den 28 januari 2018, samma dag som presidentvalet i Finland.

Moderaterna vill ha Lindholm som talman

Gun-Mari Lindholm eller Johan Ehn som talman?

I går beslöt Moderaternas lagtingsgrupp att hålla fast vid de tidigare planerna.

– Gruppens beslut är att vi vidhåller tidigare överenskommelse och förespråkar Gun-Mari som talman, säger partiets vice gruppordförande Tage Silander.

Vandalism på Godby hotell oroar Finströms kommun

Ska Godby hotell bli ett tillhåll för vandaler och ungdomar? Redan nu har fastigheten som varit till salu i mer än två år börjat utsättas för vandalism – och om konkursboet som fastigheten ingår i avslutas är det oklart vem som övertar ansvaret.

– Vi diskuterar saken och kommer göra allt vi kan för att det inte ska bli en sanitär och säkerhetsmässig oangelägenhet för kommunen, säger Finströms kommundirektör Erik Brunström.

Statsministern: En åländsk folkomröstning är olaglig

Finlands statsminister Juha Sipilä (C) säger till Yle att en åländsk folkomröstning om självständighet skulle vara olaglig.

– En sådan omröstning är inte aktuell, men jag ser heller inte varför det skulle vara omöjligt att ordna en sådan, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib).

Kommunikationsverket utreder webbattackerna

Överbelastningsattackerna mot åländska företags webbsidor i september kom från Ryssland och Ukraina, enligt Ålcoms vd Daniel Dahlén.

– Vi har lämnat över ärendet till kommunikationsverkets cybersäkerhetsenhet. Vi får se vad de kommer fram till, säger han.

 

Sidor