Ålandstidningens nyheter

Här hanteras Alfridas härjningar

Det är bråda tider vid Ålands skogsindustriers anläggning vid Strömsängarna i Godby. Skördarna i skogen är fler än någonsin och en timmerbil till anlitas.
– Förra veckan hanterade vi över 7.500 kubikmeter. Det är världsrekord för den här anläggningen, säger vd Joakim Blom.

Vill se lägre kompetenskrav i socialvården

Landskapsregeringen har i allt för hög grad kopierat den finländska socialvårdslagstiftningen – och därmed föreslagit orimligt höga kompetenskrav för åländska socialarbetare.
Det skriver Ålands kommunförbund i ett remissvar på lagpaketet.

Föreläsare om ekologisk odling till Åland

Ekologiska Odlarna på Åland anordnar i mars tre föreläsningar om klimatsmart ekologisk odling för alla åldrar. Tre gästföreläsare från Sverige kommer att prata om stadsodling, en ”ätlig skolgård” och permakultur i hopp om att öka intresset för ekologisk odling på Åland.

Svinkul när barnen fick träffa Nygårds grisar

Hästskokastning, tre i rad och gårdsförsäljning – och så skogsgrisar, så klart. Nygårds skogsgrisar ordnade i går sportlovskul i det strålande solskenet. En som tyckte om att titta på grisarna var Kajsa Forsman.

– Men de är lite knasiga, säger hon.

Sundets vatten hotas med vite av ÅMHM

Trots flera påtryckningar från ÅMHM går det fortfarande inte att kontrollera hur mycket vatten som Sundets vatten tar från Borgsjön och hur mycket som levereras till vattenverket. Därför hotar nu ÅMHM Sundets vatten med vite på 4.500 euro.

– Vi har sagt åt dem flera gånger, nu blir det så här, säger Magnus Eriksson, miljöskyddsinspektör.

Ams har inte lyckats få ned antalet långtidsarbetslösa

Arbetslösheten är låg på Åland, men långtidsarbetslösheten har under flera år legat på en hög nivå.
Nu ska landskapsregeringen utvärdera verksamheten vid Ams.
– Vi vill titta på om vi gör rätt saker och om vi gör det effektivt, säger Linnea Johansson, avdelningschef vid näringsavdelningen.

Vidtar åtgärder efter rapporter om hästvirus

Åländska stall vidtar försiktighetsåtgärder efter rapporterna om att flera hästar dött i herpesviruset EHV-1 i Sverige. Bland annat genom restriktivare regler för kontakt med hästar och ryttare som varit i Sverige de senaste tre veckorna.
– Skulle viruset sprida sig till Åland tror jag att det kan gå riktigt illa, säger Caroline Anderson-Granlund som driver Granlunda gård.

Friande domar i sexmål

De två personer som stått åtalade för sexuellt utnyttjande av en ung kvinna har friats av Ålands tingsrätt. Åklagaren hade yrkat på att både den åtalade kvinnan och mannen skulle dömas till fängelse.

Många hårda smällar för Föglös ekonomi

Lägre skatteintäkter och sänkta landskapsandelar. Oväntat renoveringsbehov av skolan, behov av utbyggnad av reningsverk och kraftigt ökande utgifter i sociala sektorn.
Tidigare så stabila Föglö har stora utmaningar att få ekonomin att gå ihop.
– Det har löst sig förr, så det ska gå den här gången också, säger kommundirektör Niklas Eriksson.

Även Rosella står still om strejken blir verklighet

Samtliga av Viking Lines fartyg som trafikerar mellan Sverige, Åland och Finland med undantag för Cinderella berörs om Sjömansunionen går till strejk.
– Vi är Finlands största arbetsgivare till sjöss och blir det strejk drabbar det oss väldigt hårt, säger Viking Lines kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Lantrådet: En bra dag för Åland

Lantrådet Katrin Sjögren är nöjd med att grundlagsutskottet godkänner propositionen om att ändra självstyrelselagens kapitel om Ålands grundfinansiering.
– Ett jätteviktigt beslut, otroligt viktigt, säger hon.

Facket har påpekat brister i flera år

Service- och kommunikationsfacket, SEKO, har sedan flera år tillbaka påtalat Viking Line om samma saker som Transportstyrelsen nyligen konstaterade i en rapport om arbetsmiljöklimatet ombord på ms Cinderella.
– När det gäller arbetsmiljö vill man inte samarbeta vilket är synd eftersom jag tror att många problem kunde lösas, säger Oskar Lindskog, ombudsman vid Seko.

Paf-domen väntas i april

Domen i Paf-rättegången väntas falla den 11 april.
Det meddelar Åbo hovrätt under måndagen.

Grundlagsutskottet godkände ändring av själstyrelselagen

Grundlagsutskottet sade i eftermiddag ja till den proposition som föreslår ändringar av självstyrelselagens ekonomikapitel – och ger Åland 10 miljoner euro i utökad klumpsumma.
– Utskottet rekommenderar lagförslaget utan några ändringar, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström

Ladugårdstak gav vika för snömassor

Någon gång under natten till fredagen rasade taket in vid familjen Bergendahls ladugård i Tjudö, Finström. Töande snömängder på taket i kombination med Alfridas påfrestningar torde ligga bakom raset, enligt Camilla Bergendahl.

”Stor risk för snöras just nu”

Samhällstekniska avdelningen i Mariehamns stad gick tidigare i veckan ut med en påminnelse till husägare i staden om att ta bort hängande istappar och snö som ligger på tak.

– Det är nu risken är som störst för snöras,  säger Håkan Lindén, projektchef vid Mariehamns stad.

Ny kontrollförordning kan slå hårt mot fisket

Förbättrad spårbarhet av mindre fiskebåtar och krav på licenserad invägning och registrering av all fiskeutrustning. Det föreslår Europakommissionen för att skärpa tillsynen av fiske i EU. – Tanken är god och tacklar en del av de problem som finns inom EU, men för Ålands del blir konsekvenserna absurda, säger Anton Nilsson, specialmedarbetare åt EU-parlamentariker Nils Torvalds.

Björn Wennström byter Maxinge mot Visit Åland

Centrumchefen för Maxinge, Björn Wennström, slutar sin nuvarande tjänst i mars. Från och med den 1 april tillträder han som PR- och marknadskommunikatör vid Visit Åland. – Bytet föranleddes av att marknadskommunikation är mitt favoritområde, säger han till Ålandstidningen.

Kårerna vill vara välkomnande

En brandkår för alla. Det var temat när Ålands brand- och räddningsförbund i torsdags bjöd in sina medlemskårer till en föreläsning med Mary Juusela.

Oenigt i staden om avtalsförslag

Ärendet om ett grundavtal för KST delar stadsstyrelsen.
Fyra ledamöter reserverade sig mot beslutet som en knapp majoritet fattade i torsdags.

Sidor