Ålandstidningens nyheter

Åland ska lyftas som kulinariskt resmål

Åländska hållbara matprodukter ska synliggöras tydligare utanför Ålands gränser och samtidigt ska Åland lyftas som ett resmål dit man åker för matens skull. Projektet lanseras nu och pågår fram till 2021.
– Vi tror att det här är väldigt viktigt för Åland som varumärke, säger Camilla Gunell (S), näringsminister.

Åland i nio svenska riksdagsmotioner

Åland nämns i nio motioner som lämnats in i den svenska riksdagen under den allmänna motionstiden.
Per Lodenius (C) vill att regeringen utreder hur Sverige kan leva upp till sitt ansvar som garantstat för Ålandsöverenskommelsen.

Kollektivtrafiken ska bli långsiktig

Skolskjutsar och anslutningstrafik till färjor. Det är i huvudsak kollektivtrafiken på Åland. Nu vill landskapsregeringen tydliggöra hur framtidens kollektivtrafik ska se ut, genom en ny lag som sätter ramarna.
– Det är ett arbete som kommer ta sin tid, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).

Staden nobbar LR:s miljösatsning

Landskapsregeringen anser sig ha gjort miljön en tjänst genom att subventionera bussbolagens inköp av biodieseln ”Neste My”. Men stadens tjänstemän håller inte med.
– ”Neste My” kan inte alls kallas miljövänligt, säger Mariehamns miljösamordnare Ulf Simolin, som föreslår att stadsbussarna fortsätter att köra på vanlig diesel.

Flera äldre skadades på bussen från Eckerölinjen

Sex personer skadades på bussen från Grisslehamn och Eckerölinjen i fredags kväll. Under färden ringde passagerare polisen som stoppade bussen.

– Går det så långt att någon ringer till polisen så har det hänt någonting, men det är ingen idé nu att spekulera över vad som hänt, säger Tomas Karlsson, vd på Eckerölinjen.

Fortsätter att berätta vid metoo-uppföljning

På årsdagen av det åländska metoo-uppropet ordnar Ålands feministparaply en uppföljningsmanifestation i stadsbiblioteket.
– Tyvärr har förändringarna under det senaste året varit mindre än vi hoppades, säger föreningens ordförande Sofia Enholm.

Beslagtog kokain på nattklubb

Kokain på en av stadens nattklubbar, en kroggäst som försökte slå ned en ordningsvakt, samt en grov spritstöld på landsbygden.
Det är tre av incidenterna som sysselsatte polisen under den stökiga natten mot söndag.

”Orättvisa arvsskatten slår hårdast mot medelklassen”

Kommerserådet Anders Wiklöf rasar i en intervju i Hufvudstadsbladet mot att finansutskottet inte låter riksdagen rösta om slopad arvs- och gåvoskatt.
– Arvsskatten är snudd på stöld. Och jag talar inte i egen sak, för skatten slår hårdast mot medelklassen, säger Anders Wiklöf

Goodtech säger upp fem

Goodtech säger upp fem personer som ett resultat av samarbetsförhandlingarna. Alla fem arbetsplatser rör ålänningar.

– Det har skett i konstruktiv anda, säger bolagets styrelseordförande Eric Staurset.

23 ålänningar dekoreras av presidenten

Överläkare Tora Bäckström, Mariehamn, och hygieniker Rauli Lethinen, Mariehamn, hedras av presidenten med Finlands Lejons orden riddarteckan av 1 klass. Totalt 23 ålänningar hedras på Självständighetsdagen. 

Josefine Blomqvist är Åland lucia

Josefine Blomqvist från Sund är Ålands lucia 2018. Hon hoppas kunna sprida lugn och glädje tillsammans med hela luciagruppen.

– Vi har en jättebra grupp och vi är väldigt samspelta med sången, säger hon.

”Vi fick övernatta i ett konferensrum”

Natten till lördagen kunde ms Viking Grace inte angöra Långnäs på grund av hård vind. En av passagerarna är nu kritisk till att resenärerna fick tillbringa resten av natten på golvet i ett konferensrum och dessutom väcktes redan 06.30 då utrymmet var bokat.

Idrottsministern efterlyser mer jämställda styrelser

Idrottsminister Tony Asumaa (Lib) har kallat Ålands Idrotts sportchef till ett möte. Det efter att han fått kännedom om att inga kvinnor finns med i Ålands idrottsdistrikts nyvalda styrelse.
– Vi vill gärna förändra det här och jag vill höra hur vi kan hjälpa till, säger han.

Upphäver LR:s beslut om Ålandskomposten

Högsta förvaltningsdomstolen upphäver landskapsregeringens beslut från 2017 om att Ålandskompostens trumkompost klarar kraven i EU:s biproduksförordning. Däremot avbryter inte domstolen verkställigheten av beslutet.

Ny observation av vildsvin i Haraldsby

Två vildsvin observerades i Haraldsby, Saltvik på fredagsmorgonen. Jaktförvaltare Robin Juslin tar tacksamt emot allmänhetens tips.

Sidor