Ålandstidningens nyheter

Strandbastu brann ner till grunden

Räddningsverket manar till försiktighet efter flera bränder

En bastu vid Notplan i västra Saltvik började brinna i går kväll. Bastun totalförstördes i branden.

– Släckningsarbetet pågår nu, vi har branden under kontroll, säger tf räddningschef Karl Nordlund.

I helgen brann det även i Ytternäs och i Saltvik, där en markbrand startade efter en gnista från en slåttermaskin.

Testade postitivt för metamfetamin

En förare testade positivt för metamfetamin när polisen genomförde en rattfyllerikontroll i Geta längs Getavägen. Föraren är misstänkt för rattfylleri och straffbart bruk av narkotika. 16 förare kontrollerades. 

Inför åldersgräns på högskoleprovet

Sveriges regering har beslutat att införa en åldersgräns på högskoleprovet. Framöver kommer endast den som fyllt 18 år att kunna skriva provet.

Lanskapet beviljar lån till Nybonds museigård

1700-tals gården i Lumparland har restaurerats med hjälp av EU-pengar. Nu får föreningen som driver gården även stöd från landskapsregeringen, i form av ett lån.

Dömd i knarkrättegång åtalas för inblandning i Strandnäs-rån

Två män står nu åtalade för rånet i Strandnäs grill & minilivs i juni i fjol, och en tredje står åtalad för straffbart bruk av narkotika, vilket även de två rånmisstänkta gör. Ingen av de misstänkta har häktats.
En av personerna är den så kallade tredjemannen som dömdes i den stora knarkrättegången.

Klimatförändringen leder till svår torka

Den torka Åland upplever just nu kan mycket väl bero på de klimatförändringar som människans utsläpp av växthusgaser skapar.
– Vi behöver både jobba med att minska utsläppen av växthusgaser och anpassa vårt samhälle till klimatförändringarna, säger Erik Engström, klimatolog på SMHI.

Air Leap flyger till Åbo

Den 20 augusti kommer flyget att gå från Mariehamn till Åbo, enligt ett pressmeddelande som Air Leap skickade ut under fredagskvällen. 

Programmet klart för årets Sjödagar 

Nytt för i år är käpphästhoppning på barnens dag och karaoke på folkmusikdagen. Dessutom hoppas arrangörerna att fler ska vilja betala det frivilliga inträdet med hjälp av det nya ”Sjödagskortet”.

Lilla holmens upprustning har startat

Ny lekutrustning ska på plats och de gamla toaletterna ska rivas. I sommar händer det saker på Lilla holmen, men de långsiktiga förändringarna lär dröja.

Slagsmål på dansgolv i staden

Ett slagsmål på ett av stadens dansgolv, berusade minderåriga på en landsbygdsfest, samt flyktiga rattfyllon sysselsatte polisen natten mot söndag.

”Handlingarna var mycket tydliga”

Den andra och slutliga EU-upphandlingen, som tillät anbudsgivarna att projektera Pommerns torrdocka mer fritt än i den första upphandlingen, var mycket tydlig gällande detta. Och att kommittén satt på en sådan ändringsmöjlighet står klart, eftersom det rörde sig om en helt ny upphandling.
Det säger Roger Jansson (MSÅ), tidigare ordförande i kommittén för Pommerns bevarande, efter ny kritik mot upphandlingen.

Agerar om marknaden förändras

Ålands skogsindustriers vd Joakim Blom säger att han vill vänta in marknaden och se var SkogAx positionerar sig innan man vidtar åtgärder.
– Vi kommer att agera om och när marknadssituationen förändras.

Nytt bolag tar upp kampen om skogen

Skogsbruksingenjören Kennet Berndtsson bildar ett nytt skogsbolag på Åland för att erbjuda ett alternativ till skogsägarna som länge varit missnöjda med rotpriserna. Det nya bolaget, som går under namnet SkogAx, inleder sin avverkning i höst.
– Det är väldigt välkommet bland skogsägarna på Åland med ett nytt skogsbolag.

Oklar tidsplan för Mariebad efter nämndens återremiss

Mariebads reningsanläggning lever på lånad tid, och en renovering först sommaren 2020 ökar risken för driftstopp.
Men också med det andra alternativet kvar på bordet – en renoveringen hösten 2019 – följer flera nackdelar.

Nya ägaren välkomnar besökare till Idskär

Ön Idskär i Järsö, Lemland såldes för 345.000 euro. Köpare är Niklas Preger.
- Vi ser gärna att ålänningar och turister fortsätter besöka Idskär precis som tidigare, säger han.

Vill att hovrätten höjer Pafs böter

Statsåklagaren Tom Laitinen vill att Åbo hovrätt höjer Pafs samfundsbot från 50.000 till 250.000 euro. Paf begär i sin tur att hovrätten förkastar tingsrättens dom.

Anställda uppges larma om mobbning på XPRS

Den estniska arbetskraften ombord på Viking Lines XPRS mobbas av fartygets ledning. Det skriver den estniska tidningen Delfi, som har tagit emot ett brev som uppges komma från fler än 50 anställda i fartygets restauranger.

Sidor