Ålandstidningens nyheter

Sille-Riin lanserar eget vintage-klädmärke 

Sensa Vintage är det nya, åländska märket för second hand-kläder att hålla koll på. Sille-Riin Rajala, som står bakom projektet, vill öka intresset för second hand-mode på Åland.
– Jag vill inspirera folk som inte handlar second hand till att göra det, säger hon.

Nu går Nasse i pension efter alla tävlingsår

I maj blir blandrashunden Nasse tolv år. Han har tävlat i rallylydnad med sin matte Marie-Louise Jansson sedan 2016 med stor framgång. Men nu får han gå i pension från allt tävlande.
– Vi kör lite rallylydnad hemma då han orkar och vill, säger matte Marie-Louise.

Subkulturerna flyttar in på kulturhistoriska

I sin nya utställning presenterar Irina Bendukidze-Fisun och Tetiana Tymoshenko olika subkulturer på Åland.
– Men egentligen är det inte själva subkulturerna utan människorna i dem som är viktigast för oss.

Nationella smittan tillbaka på novembernivån

Antalet nya fall av covid-19 i Finland har minskat betydligt de senaste fem veckorna. Rekommendationerna och restriktionerna har fungerat, konstaterar social- och hälsovårdsministeriet.

LR kompletterar sitt svar till JO

På fredagen lämnade landskapsregeringen (LR) in en komplettering till sitt yttrande till Justitieombudsmannen (JO). I den svarar man på alla tre frågor JO tidigare ställt.

Fick starta en helt ny mottagning över natten

När coronaviruspandemin slog till fick hälften av personalen på hälsocentralen på sjukhuset ställa om och bygga upp en helt ny mottagning. Över natten skulle de lära sig allt om coronaviruset.

– I början var det väldigt omtumlande för alla, säger Ramona Nordberg. 

”Hur kommer LR garantera rekrytering till ÅHS?”

Efter det upprop som barnmorskor och hälsovårdare gått ut med där de kräver högre lön för den spetskompetens de har och som arbetet förutsätter lyfte Jessy Eckerman (S) frågan under lagtingets frågestund på onsdagen.

Se presskonferensen om Eckeröbranden i efterhand

Klockan 9.30 i dag direktsänder Ålandstidningen den presskonferens som förundersökningsledare Tommy Thörnroos och landskapsåklagare Henrik Lindeman håller med anledning av att utredningen om Eckerömordet nu är överlämnad till åklagare. 

Nyförvärven redo att kastas rakt in i hetluften

Lite mer än en vecka efter att de två sista nyförvärven anslutit till truppen står ligapremiären för dörren.
För Mariana Jaleca och Catarina Ferreira har det varit många intryck på kort tid.
– För några veckor sedan var jag mitt under brinnande säsong – och plötsligt är jag här och förbereder mig för ett nytt mästerskap, säger Catarina Ferreira.

Stallkatten Lunas väg mot ett nytt liv

I måndags var katten Luna med om en skräckupplevelse när en häst trampade på hennes ben. Tre dagar senare är hon hemma och visar upp ett imponerande mod trots att hon nu saknar ett ben.
– Hon har lite svårt med balansen, men hon verkar må bra, säger en lycklig matte.

Grundkurs i dålig näringslivspolitik

Höjda svenska farledsavgifter är det sista vi behöver. Det är inte bra för Sverige, Finland och absolut inte för Åland.

Flera investeringar under svagare år

ÅTT:s ägare får nöja sig med en något lägre dividend än under tidigare år. Både omsättning och vinst minskade för koncernen under 2020, men vd Daniel Dahlén ser en ljus framtid.
– Så här långt har vi parerat pandemiåret väldigt bra, och jag tror vi har stora möjligheter att ta oss an den framtid som kommer.

Nytt byggbolag ska ratta centrumprojekt

Under året sätts spaden i marken för Eriksson Capitals nya centrumbygge. Mikael Fagerlund och Ralf Gustafsson i det nystartade byggbolaget Byggpartner håller i projektet.

Minoriteter i ett dubbelt minoritetssamhälle

Åland är ett specialfall när det kommer till att ta emot minoriteter, eftersom ålänningarnas själva, som svensktalande, tillhör en minoritet i Finland.
Det säger Ida Jansson, doktorand i mänskliga rättigheter.

Första ÅM-mästaren koras i helgen

För första gången någonsin ska det koras åländska mästare i tennis. I helgen gör bland annat tre herrar och fyra damer upp om singeltitlarna.
– Nu är det ett sanktionerat mästerskap vilket det inte har varit tidigare, säger Mariehamn Lawn-Tennis Klubbs Peter Forsström.

Sidor