Ålandstidningens nyheter

Försökte tända eld vid Baltichallen

En polispatrull konstaterade under fredagen att någon försökt tända eld på en lastpall inne på byggarbetsplatsen vid Baltichallen i Mariehamn.

Tre överhastigheter på Neptunigatan

De tre förare som under fredagen höll överhastigheter på Neptunigatan i Mariehamn erhöll vardera ordningsboter från polisen.

Transmarsläp lossnade från dragbil

En observant läsare hann få upp kameran i tid när ett Transmarsläp lossnade från sitt dragfordon i Norrböle i torsdags.
– Vi hade tur att inget allvarligt skedde, säger vd Mats Clemes.

Alandica Debatt ställs in

Alandica Debatt, som arrangerades 2018 och 2019, tar en paus. Det skriver projektledningen i ett pressmeddelande.

Johan Karrentos nya film om familjevåld

Drömmen om trygg kärlek förbyttes snart i misshandel och upprepade dödshot. Till slut lyckades hon fly från den våldsamme mannen.
I sin nya film ”Inte alla män” berättar Johan Kerrento kvinnans historia.

Förslag på väg om avräkningsgrunden

Senast måndag morgon väntar sig landskapsregeringen ett förslag från Finland om en ändring nivån på avräkningsgrunden från 0,45 till 0,47. Det meddelade lantrådet Veronica Thörnroos (C) i lagtinget i går.

Lyngander och Björling styr i Geta

Gun-Britt Lyngander forsätter att leda fullmäktige i Geta det kommande året. Ingvar Björling är nygammal ordförande i kommunstyrelsen.

Lokal- och personallösningar knäckfrågor för KST

Delar av Kommunernas socialtjänst har redan sjösatts. Nu återstår arbete för att bland annat lösa lokal- och personalfrågan. 
Den 1 januari 2021 ska allt vara igång, samtidigt som den nya socialvårdslagen börjar gälla. 
– Det blir ett nytt sätt att jobba. Vi flyttar tyngdpunkten från korrigerande åtgärder till förebyggande åtgärder, säger omsorgsdirektör Katarina Dahlman.

På Solgården spelas det boule med mjuka klot

En gång i veckan eller då andan faller på spelas det boule inomhus på Solgården i Eckerö. Man spelar inte i lag utan alla som är med tävlar mot varandra.
– Vi använder oss av mjuka klot då vi spelar, säger Roger Borgs.

Pengar till Ålands sjöfartsmuseum

I enlighet med landskapsbudgeten betalar landskapsregeringen nu ut ett stöd på 357.000 euro till Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum.

VINTERKRIGET: 22- 28 januari 1940

För exakt 80 år sedan gick vinterkriget in på sin nionde vecka. I en serie ”veckorapporter” skildrar docent Kenneth Gustavsson hur Åland påverkades under vinterkrigets dramatiska månader.

800.000 för toppläge på åttonde våningen

798.665 euro. Så mycket får man betala om man vill ha topplägenheten i det planerade åttavåningshuset vid Lotsgatan i Mariehamn.
– Det här är den bästa platsen i Mariehamn, säger projektchef Johnny Sid.

Anbud antaget för tvärgående linjen

Landskapsregeringen har beslutat att anta J&L Shippings anbud på färjetrafiken på Långnäs-Överö-Snäckö. Av de inkomna anbuden konstaterades J&L Shippings anbud om 5,5 miljoner euro för hela avtalstiden, inklusive optionstiden, vara det ekonomiskt mest fördelaktiga.

”Fällande dom vore mänsklig katastrof”

I rättegången mot ledningen i Cdon hördes i går den tidigare vd:n i moderbolaget Mikael Olander, samt den åländske styrelsemedlemmen Daniel Eriksson.
– Jag hade ingen insyn i detaljerna och vi fick aldrig några anmärkningar från myndigheterna, säger Mikael Olander.
Enligt Daniel Eriksson var man helt överens med Tullen om att konceptet var lagligt och han anser därmed att åtalet är ogrundat.
– En fällande dom skulle vara en total mänsklig katastrof.

LR oenig om färjbeslutet

Landskapsregeringen med lantrådet Veronica Thörnroos (C) i spetsen säger upp avtalet för elhybridfärjan. Men det var en oenig regering som tog beslutet.
– Vi har varit väldigt tydliga med vår linje, säger Moderata partiledaren Annette Holmberg-Jansson som röstade emot förslaget.

Var Marcus Måtar dömd eller inte?

Nyss hemkommen från en längre resa ser jag att Marcus Måtar inte straffas för sin fängelsedom. Väldigt märkligt. Eller kanske inte.

Fokusera på service till invånarna, inte jäv

Det är med förvåning jag läser i Ålandstidningen den 15.1 att Anders Holmberg (Ob) och Ingrid Zetterman (Lib) har kritik mot att Mariehamns socialdemokrater föreslår Nina Fellman (S) som både ledamot av stadsstyrelsen och socialnämnden. En motivering skulle vara jävsproblematiken.

Träning, hälsa och marknadskrafter

Hur man än vill träna och sköta sin hälsa finns det företagare som gärna hjälper till. Marknaden till er tjänst!

Ungdomsgäng förstörde tioårings cykel i Godby

En tioårig pojke blev på måndagskvällen vittne till när ett gäng killar hoppade på hans cykel och körde på den med moped i centrala Godby.
– Det var min första cykel som jag köpt för egna pengar, säger han.

Sidor