Ålandstidningens nyheter

Polisen skingrade ungdomsgäng

Polisen har fått skingra flera ungdomsgäng under de senaste dagarna. Kommissarie Tommy Thörnroos uppmanar föräldrar att prata med sina ungdomar om att man inte ska samlas fler än tio personer.

Polisen har skingrat ungdomsgäng

Alarmmästare Johan Ehn och poliskommissarie Tommy Thörnroos medverkade under dagens presskonferens. Tommy Thörnroos uppmanar föräldrar att prata med sina ungdomar om att man inte ska samlas fler än 10 personer. Två ungdomsgäng har skingrats och polisen kommer fortsätta att hålla koll under helgen.

Coronamottagningen utvidgas

ÅHS utvidgar sin coronaklinik från och med i dag för att kunna ta emot fler patienter. Dessutom låser man akuten och förbjuder besök.
– Det är för att minimera smittspridningen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.

Nu är det allvar

Antalet personer som smittats av coronaviruset har ökat från en till åtta på mindre än en vecka. Landskapsläkare säger att smittan nu kan finnas var som helst i det åländska samhället. Det är på allvar nu.

Barn och ungamåste höras i hobbydiskussionen

Scouterna har aktivt följt medberedningen avFinlandsmodellenför hobby- och fritidsverksamhetsom planerasvara klari samband medvårensramförhandlingar.Speciellt nu närhobbyverksamhetengörs på distansärbetydelsenavfritidsaktiviteteribarnsoch ungasvardagavstörsta vikt.

Låna nu – inte när alternativ saknas

I ledaren ”Prioritera hellre än låna” gör redaktören ett försök att förklara varför det är bättre att använda Paf-pengar i stället för att låna pengar för att finansiera den tilläggsbudget som nu klubbats i lagtinget.

Landskapsläkaren: Samhällssmitta på Åland

Åtta personer på Åland är bekräftat smittade av coronaviruset. En av dem är inlagd på sjukhus.
Landskapsläkare Knut Lönnroth konstaterar att Åland nu har samhällssmitta.
– Vi har epidemin här, säger han.

Åtta smittade - samhällssmitta på Åland

Åtta personer har nu konstaterats smittade av covid-19. En person är inlagd på sjukhus. Landskapsläkare Knut Lönnroth meddelar att Åland nu kan konstateras ha samhällssmitta och att epidemin är här.

Församlingarna strömmar sina gudstjänster

Söndagsgudstjänster och andakter i församlingarna strömmas nu via Facebook eller via församlingarnas hemsidor. Detta eftersom församlingsmedlemmarna inte kan komma till kyrkorna och delta i gudstjänsten.

Lagtinget godkände rekordstor tilläggsbudget

Lagtinget godkände på fredagsförmiddagen den rekordstora tilläggsbudget som landskapsregeringen lagt. Totalt nästan 33 miljoner euro avsätts för att stöda näringsliv, privatpersoner och föreningsliv som drabbas i sviterna av coronaviruset.

Uppgift till ÅT: Första coronafallet på Åland

Enligt uppgifter till Ålandstidningen ska Åland nu ha sitt första coronafall. Uppgiften är inte bekräftad från officiellt håll. Landskapsregeringen har kallat till en extrainsatt pressinformation klockan 19.

Godby Shipping Ab samarbetsförhandlar

Nu meddelar även Godby Shipping Ab att man inleder samarbetsförhandlingar. Orsaken är den svaga roro-marknaden i kombination med osäkerheten kring coronaviruset.

Se lördagens presskonferens här

Landskapsregeringen höll en ny presskonferens om coronaläget på lördagseftermiddagen. Se sändningen här.

ÅTT- stämma ställs in

Ålands Tidningstryckeri Ab ställer in sin ordinarie bolagsstämma. Styrelsen tog beslutet mot bakgrund av den rådande situationen, säger Daniel Dahlén, vd och chefredaktör.

Bygg-vd kritiserar Jomala kommun

Det är ytterst anmärkningsvärt att Jomala kommun försöker pressa företagare med tanke på coronaproblematiken.
Det skriver Byggnadsfirma Hans Mattssons vd Kjell Mattsson i en kommentar till byggnadskommitténs hävning av entreprenadkontraktet för samlingshuset.

Lr föreslår stöd till blödande företag

”Livskraftiga” företag med likviditetsproblem som beviljas banklån, ska få ett extra stöd på 20 procent av lånebeloppet av landskapsregeringen. Det är en av huvudingredienserna i förslaget till tilläggsbudget.

Corona-anpassad kultur

”Radioteatern ger!” Det brukar jag utropa när jag hör ett gonggong-liknande ljud.

Nu är det i verkligheten dags för radioteater för att ge våra professionella kulturarbetare jobb.

Jag föreslår även en serie radiokonserter.

Tack till de folkvalda

Jag vill tacka alla våra folkvalda politiker och administratörer som hanterar jättearbetet med coronakrisens följder. De gör det bästa för oss medborgare i stället för att hålla på med en massa poliskt tjäbbel.

Duttpennan

Så väl klarar de unga och de friska coronasmitta

Min rubrik är en direkt slutsats av de två faktarutorna och övrigt innehåll som presenteras i Petra Dahlgrens förtjänstfulla artikel på sidan tio i torsdagens Ålandstidningen.

Sidor