Ålandstidningens nyheter

För Anna är det familjen och djuren som balanserar livet

Tidigare hade Anna Dahlman fokus på att komma ut i världen för att studera och göra karriär. Nu har hon återvänt till rötterna, bor nästan intill barndomshemmet på Järsö, Lemland och känner att hon trivs väldigt bra med tillvaron.

Ålands framtid lämnar regeringssamarbetet

Med drygt ett år kvar till valet väljer Ålands framtid att lämna regeringssamarbetet.
Det kungjorde partiet på en presskonferens alldeles nyss.
Som orsak ges missnöje med den politik som förs – och framför allt oförmågan att uppfylla skrivelserna i regeringsprogrammet.

Oklart program och sena avhopp sänkte Sjöslaget

Sjöslaget arrangerades i helgen i Sjökvarteret. Evenemanget hade marknadsförts att hålla på klockan 10–24 under tre dagar, men det ordnades enbart program under kvällstimmarna.

 – Det har varit mycket sena avhopp, säger Les Husell, en av arrangörerna för Sjöslaget.

Ny verksamhetsledare för handikappförbundet

Karl Wahlman har blivit vald till ny verksamhetsledare för Ålands handikappförbund.
– Det är ett intressant jobb och Åland är ett intressant ställe, säger han.

Dubbelt ÅSS i hemma-NM

Åländska segelsällskapet tog en dubbel när nordiska mästerskapen för J/70-båtar avgjorde på Lagneskärsfjärden under helgen. Alandia Sailing Team var överlägsna vinnare.

Dubbla värmeböljor satte temperaturrekord vid Husö

, I sommar har två marina värmeböljor uppmäts vid forskningsstation på Husö. Som varmast låg temperaturen i vattnet på 27,65 grader och tidigare års rekord slogs under en hel månad.

Slopa orimliga krav på id-kontroll

Id-kontrollerna i hamnarna ska fortsätta. Detta trots stora protester från branschen samt regelverkets mycket oklara syfte.

Lång väg kvar innan test av självkörande fordon på Åland

, Infrastrukturminister Christian Wikström har lanserat planerna på att få hit ett pilotprojekt med självkörande fordon på Åland inom tre år. Det ska ske i samarbete med det kinesiska bolaget Nevs.
Men Nevs har en brokig historia utan några egentliga färdiga produkter på den europeiska marknaden.

89 miljoner föreslås till rederierna

I kommunikationsministeriets budgetförslag för 2023 föreslår man ett anslag på 89 miljoner euro i form av bemanningsstöd till passagerarrederierna samt tonnageskatt till fraktrederierna.

Överflygande mörka helikoptrar skapade oro

Under söndagskvällen flög fem mörka helikoptrar över norra Åland.
– De flög lågt och såg militära ut. Man blev lite orolig, säger en läsare.
Men det rörde sig om civila, föranmälda helikoptrar.

Lyckad premiär för den åländska operafestivalen

, , , , , Ålands Festspelsorkester öppnade Åland Opera festivals med Ouverturen ur Mästersångarna i Nürnberg av Richard Wagner. Mystiken flödade effektfullt ut över skogen bakom det näckrosbelagda vattendraget som scenen ligger på.

Mästarduell in till sista hålet

Söndagens avslutande runda av klubbmästerskapen vid Ålands Golfklubb blev en riktig rysare mellan två tidigare mästare. Sebastian Lindman vann till slut med två slag, och bärgade sin åttonde KM-titel.
– Det känns riktigt bra, säger han själv.

Varnar för rekordhöga elpriser till vintern

De åländska hushållens elräkningar kommer att stiga kraftigt i vinter till följd av den pågående energikrisen. Det säger Linus Dolke, elhandelsansvarig vid Mariehamns energi, som redan nu planerar för nya höjningar av elavgiften.

– Det kommer att bli avsevärt mycket dyrare.

”Amorella är en fantastiskt fin sjöbåt”

I över 20 år jobbade Rune Fellman som befälhavare ombord på Viking Amorella. Att fartyget nu säljs kom inte som någon överraskning men nog känner han lite vemod.

– Det är klart att det är trist men å andra sidan är det helt naturligt. Det kommer nya fartyg och då måste gamla avyttras, säger han.

Sidor